2020-12-30 12:52:45• hírek • Szatmár.ro

Kifejezetten eredményes évet tudhat maga mögött 2020-ban a Mezőteremi Polgármesteri Hivatal

Mezőterem község a járványhelyzet által megnehezített körülmények ellenére is igazán eredményes évet tudhat maga mögött. Tar Miklós polgármester pozitívan értékelte a 2020-as esztendőt.

A községvezető a Szatmár.ro érdeklődésére elmondta, ahhoz képest, hogy az év elején kialakult járványhelyzet több szempontból is megnehezítette a munkát, az eleve kigondolt terveket nem hogy megvalósítani, de túlteljesíteni is sikerült, mindezt úgy, hogy a némi pénzt meg is tudott spórolni 2021-re a község.

Egyedül a szociális- és beteggondozók fizetéseivel voltak gondok, mivel az év elején csak hat hónapra érkeztek meg ezek az összegek, utána pedig már csak „döcögősen” érkezett a pénz, viszont év végére minden rendeződött, és senki fizetése nem maradt fedezetlenül.

Már tavasszal megkezdődtek a beruházások

Tar Miklós polgármester az idei évre visszatekintve elmondta, hogy amint lett költségvetése a községnek, az első nagyobb beruházásként 300 fő részére elegendő új étkészlettel szerelték fel a kultúrotthont, ami beruházás volt, viszont így, hogy az koronavírus-járvány mondhatni teljes mértékben megakadályozta a rendezvények szervezését, sajnos idén ennek most nem volt alkalom igazán örülni. „Mi szerettünk volna időben felkészülni az esküvői szezonra, de sajnos nem láttuk előre, hogy a járványhelyzet idén keresztbe tesz a házasulandók terveinek. Reméljük jövőre már lesz mód kipróbálni az új étkészletet” – fogalmazott a polgármester.

De nem csak Mezőteremen, hanem a község másik két településén is foglalkozott a kultúrotthonok felszerelésével az önkormányzat: egy céges szponzorációnak köszönhetően 5.000 euróhoz jutott a polgármesteri hivatal, mely összeget a két másik kultúrotthon sörasztalokkal, lócákkal, és 1-1 cserépplattal való felszerelésére fordították.



Egy másik nagyon fontos beruházás a mezőteremi óvoda renoválása volt, mely néhány hónap leforgása alatt teljes felújításon ment keresztül. A külső-belső rehabilitációnak köszönhetően pedig ma egy szép, modern óvoda működik a faluban, amely remélhetőleg már 2021-ben fogadni tudja az óvodásokat, amennyiben abbamarad az online oktatás. Az óvodát vadonatúj játszótérrel és egy ovifocipályával is felszerelték, utóbbit a magyar kormány finanszírozta.



Mindeközben zajlott az újfelújítás is a községben: idén 1500 méternyi utat és utcát sikerült leaszfaltozzon az önkormányzat. Ugyanakkor egész évben tartott a zöldövezetek bővítése és karbantartása is. Idén elültettek több díszfát, füvesítés és virágosítás volt több ponton a községben, sőt az idén kihelyezésre kerültek az új utcanévtáblák is, de rendbe tették a települések artézi kútjait is.

Modernizálták a közvilágítást is: a község három településén keresztül haladó megyei út mentén 170 új lámpatestet szereltek fel, ennek köszönhetően most már nem csak minden második oszlopon van égő, hanem mindegyikről világítanak a lámpák éjszakánként. Ehhez a beruházáshoz kapcsolódóan Tar Miklós polgármester azt is elmondta, hogy megpályáztak egy 500.000 lej értékű beruházást, amely, ha pozitív elbírálásban részesül, további 250 lámpatestet fognak tudni vásárolni a mellékutcák közvilágításának modernizálására, amely teljes mértékben megoldaná a község ezen igényeit.

Szintén 2020-ban lett felújítva is a „kiskultúr” néven emlegetett helyi lakodalmasterem is. A napokban bejfejezett külső és belső felújításnak köszönhetően ma már új fényében pompázik, a vezetőség pedig bízik benne, jövőre már esküvőket, keresztelőket lehet rendezni benne.



Az év végén a gépparkját is bővítette az önkormányzat: egy 6 tonnás utánfutót sikerült vásárolni a korábban Leader programon keresztül vásárolt traktorhoz és kaszálógéphez. Az új eszköz nagy hasznára lesz a polgármesteri hivatalnak a zöld- és kertihulladék elszállításában, sőt jövőre egy olyan aprítót is vásárolna Tar Miklós csapata, amely megkönnyítené a zöldhulladék komposztálását.

Mivel a jövő esztendőre a polgármesteri hivatal épületének felújítását, illetve az az előtti parkoló és zöld övezet rendbetételét tervezi az önkormányzat, idén megvásároltak 600 négyzetméternyi térkövet. Decemberben pedig már meg is kezdődött a polgármesteri hivatal körüli munka, az elmúlt hetekben egy 20x8 méter alapterületű fém sopron megépítésével sikerült végezni, ahová az önkormányzat gépparkját fogják fedél alá helyezni.

Szintén idén valósult meg az a 15 ezer euró értékű Wifi4EU nevet viselő uniós pályázat is, melynek köszönhetően a község különböző pontjára, összesen 10 kültéri wifi jeladót helyetek ki, így bárki rákapcsolódva ingyenesen internetezhet ezek közelében.

2021-re is van terv bőséggel

Tar Miklós polgármester szerint, ha a 2021-es esztendő is hasonlóan eredményes lesz, biztosan nem lehet oka majd senkinek panaszra, viszont a helyi tanács azt követően, hogy meglesz a jövő évi költségvetés meg fog határozni egy olyan fontossági sorrendet, melyet követve jó ütemű fejlődést lehet elérni a következő esztendőben is.

Amint meglesz a jövő évi büdzsé, várhatóan a polgármesteri hivatal épületének felújításával kezdené a munkát Tar Miklós, mert bár voltak az előző években felújított termek a hivatalban, messze hagy kívánnivalót maga után az épület állapota. Ezt követné a hivatallal szemben működő rendőrség épületének felújítása is. „A tavaly bejött egy olyan törvény, hogy ez után a rendőrségre is költhet az önkormányzat. Ezt pedig szeretnénk is kihasználni, és felújítani az épületet” – magyarázta Tar, aki hozzátette, hogy amint a polgármesteri hivatal és a rendőrség felújításával végeznek, a községi orvosi rendelő felújítása következik. Bár ezen az épületen volt egy tetőcsere néhány éve, még az előző polgármester idejében, viszont az épület állaga is leromlott, amit mindenképpen szeretnének helyrehozni.

Szintén a jövő év egyik fontos terve három kilométer járda építése Pórteleken, illetve egy műfüves sportpálya létrehozása Vezeden. De lenne pár olyan utcavég is a községben, amelyeket jövőre szeretnének lekövezni, sőt, ha az anyagi lehetőségek engedni fogják meg kellene kezdeni a régen leaszfaltozott, mára tönkrement utak újra aszfaltozását is.

Szintén költségvetés-függő a nagy kultúrotthon tetőcseréje is, illetve az általános iskola hőszigetelése is, ez utóbbira szeretne pályázati lehetőséget találni az önkormányzat.

Tervben van egy tűzoltóautó vásárlása is, tudniillik a régi járműnek nincs víztartálya, így ahol nincs mire csatlakoztatni a kocsit, ott hasznát sem lehet venni, éppen ezért egy modernebb, tartállyal is rendelkező tűzoltóautóra cserélné ezt a hivatal.

„Egy másik nagy beruházás ami szintén tervben volna, az a földgáz bevezetése lenne, amely egy igen problémás kérdés, de nem adjuk fel, szeretnénk a jövő évben előrelépést elérni ebben az ügyben is. Régóta várjuk ugyanakkor annak a szennyvízhálózat kiépítési projektnek a megkezdését is, amelyet oly régóta ígér nekünk az Apaserv, miután a község is része a Masterplan II-nek, de egyelőre sajnos ez a dolog nem halad. Pedig jó lenne, mert sok tervünk ehhez a munkához kötődik, hiszen amíg nincs a csatornarendszer lefektetve, addig mi sem tudunk járdát, zöldövezetet, parkolókat építeni, vagy útmodernizációt végrehajtani, stb. Nem merünk ezekbe belevágni, mert minden ilyen munkálat csak kidobott pénz volna, ha utána úgyis fel kellene túrni megint mindent” – nyomatékosított a polgármester.

Tehát terv van bőven, az látszik, ehhez csak egy jó költségvetésre lesz szükség az év kezdetén, mert úgy bizonyára a 2020-ashoz hasonlóan, eredményes munkát végezhet majd jövőre is Tar Miklós polgármester és csapata.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: